Den bedste cremede svampe bygotto (risotto)

Verdens bedste risotto, som min veninde Charlotte har lært mig at lave! Det bliver virkelig ikke bedre end det her. Lækker, cremet, fyldt med svampe og med en fantastisk smag. Oprindeligt er det en risotto, men Charlotte erstatter ris med byg, for at gøre den lidt sundere (selvom den her opskrift på ingen måde skal spises, som en sund ret…..) Jeg har nemlig efterhånden fundet ud af, at der er tre ingredienser man aldrig må spare på, når man laver risotto: Hvidvin, parmesan og smør!!

Hvis man har travlt og hurtigt skal have noget på bordet, er bygotto ikke den optimale ret. Byggen skal nemlig have lov at stå og småkoge i lang tid, og der skal lægges meget kærlighed undervejs i form af at røre konstant 😉 Men det er al arbejdet værd!

Så hvis I vil forkæle jer selv, en date, veninde eller familie sådan en fredag aften, så er det helt klart den her ret I skal servere.

Den grundlæggende inspiration er fundet ved Jamie Olivers svamperisotto, som kan findes lige her

Som dessert/snack til Desperate Housewives fik vi softice med iskolde bananbidder, som I kan se opskriften på, ved at klikke her!

Opskrift:

Til 4 pers. (verdens bedste ret at have rester af til næste dag)

 • 1,5 l varm vand
 • 1,5 boullionterning (grønsag)
 • 250 g. alm. champignon
 • 1 håndfuld andre svampe (f.eks. østershatte, kantareller, men hvis man ønsker mere smag er tørrede karljohan svampe perfekte)
 • Olivenolie
 • 1 lille løg, finthakket
 • 2 stængler bladselleri, finthakket
 • 400 g perlebyg (eller perlerug, perlespelt)
 • 150 ml hvidvin (efter smag, gerne mere)
 • Havsalt og stødt sort peber
 • Frisk hakket persille
 • Lidt citronsaft
 • 25 g smør
 • 2 håndfulde revet parmesan

Tilbehør: Retten er perfekt i sig selv og mætter dejligt. Men hvis man ikke synes det er nok, kan man servere den med kyllingfilet eller brød.

Kog 1,5 l. vand op i elkedelen, hæld det op i en skål og put bouillonterningen i.

Snit løg og selleri meget fint og hak svampene. Gem en lille håndfuld af de hele svampe. Hvis du bruger tørrede karljohan svampe, skal de ligge i blød i lidt vand et par minutter, inden de hakkes.

Varm olie op i en gryde og svits løg og selleri ved svag varme i mindst ti min. Skru så op for varmen, tilsæt byg og rør rundt. Herefter hældes hvidvinen i, og så skal der ellers røres, indtil byggen har suget al væden op. Tilsæt de hakkede svampe, salt og et par spsk. boullion. Skru ned for varmen og bliv ved med at hælde boullion i og røre. Det er vigtigt, at hver omgang boullion får lov at koge ind, får man tilsætter den næste. Forsæt med dette indtil byggen er blød, men stadig har bid. Regn med at det tager en halv time til 45 min.

Imens steges de sidste svampe på en pande med lidt salt og er ellers klar til at hælde over den færdige bygotto.

Tag bygottoen af varmen, smag den til med salt og peber og rør parmesan og smør i. Her er det vigtigt der ikke spares 😉 Den skal være lækker cremet, så tilsæt evt mere boullion, hvis den bliver for tør. Læg låget på og lad den hvilke i et par minutter.

Vend den friskhakkede persille i og server bygottoen med de ristede svampe og friskrevet parmesan.

Velbekomme!

Reklamer

4 thoughts on “Den bedste cremede svampe bygotto (risotto)

  • Det har jeg vist lige glemt at få med, det skulle gerne være rettet nu! Men ja, lige præcis, jeg smider den også i bagefter eller helt til sidst sammen med smør og parmesan 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s